W każdej kuchni na co dzień wiele się dzieje. Codzienne przygotowywanie posiłków
i sprzątanie po nich zajmuje dużo czasu i wymaga wykonywania kilku czynności w tym samym czasie i to w pośpiechu. Na szczęście możemy realnie wpłynąć na
komfort pracy w kuchni i usprawnić sobie pracę, a także zaoszczędzić sporo
czasu oraz wysiłku. Poznaj jakie są najważniejsze zasady ergonomii kuchennej
poprawiające jakość i wygodę wykonywania prac kuchennych.
Zawsze podkreślamy, że kuchnia z Rzeszowa ma prezentować się efektownie, a jej styl i wyposażenie mają wpisywać się w gusta domowników. Dzięki temu przebywanie w kuchni będzie szczególnie przyjemne. Ponadto istotne znaczenie ma tzw. ergonomia kuchenna, która wpływa na sprawność i komfort wykonywania codziennych obowiązków w kuchni. Układ mebli kuchennych, sposób rozmieszczenia szafek i sprzętów AGD, a nawet dobrane wysokości i metody przechowywania produktów i akcesoriów mają istotne znaczenie dla wygody i energii wkładanej w wykonywanie codziennych prac kuchennych. Wszystkie te czynniki sprawiają, że kuchnię można nazwać ergonomiczną. Jak urządzić taką kuchnię? Rozwiązaniem tych dylematów są wypracowane na przestrzeni lat uniwersalne reguły ergonomii. Przygotowaliśmy opisy najważniejszych zasad, dzięki którym także Twoja kuchnia stanie się szczególnie komfortowa i funkcjonalna.
Projektując meble kuchenne na wymiar w Rzeszowie szczególną uwagę zwracamy na to, aby zabudowa umożliwiała przyszłym użytkownikom
zastosować podział na strefy. Zasada ta polega na takim rozmieszczeniu danych sprzętów
i akcesoriów w szafkach i szufladach, aby były one poukładane według rodzaju
czynności wykonywanej w konkretnym obszarze kuchni. Ponadto istotna jest
również kolejność wykonywanych prac kuchennych podczas przygotowywania posiłków
i sprzątania po nich. W związku z tym zabudowę meblową dzielimy na strefy, w których układamy te rzeczy i produkty, które będą nam potrzebne podczas pracy.
Na tej podstawie wyróżniamy kolejno:
- strefę zapasów,
- strefę zmywania,
- strefę przygotowywania,
- strefę gotowania,
- strefę przechowywania.
Kolejną ważną regułą wpływającą na ergonomię w kuchniach z Rzeszowa jest zasada trójkąta roboczego. Polega na rozmieszczeniu najważniejszych sprzętów kuchennych ? lodówki, zlewu, kuchenki grzewczej, w taki sposób aby znajdowały się one na wierzchołkach kształtu trójkąta. Dzięki temu zachowana zostanie odpowiednia kolejność wykonywania poszczególnych czynności kuchennych związanych z przygotowywaniem posiłków oraz sprzątaniem. Reguła ta umożliwia zminimalizowanie odległości pokonywanych podczas codziennego poruszania się po kuchni podczas przygotowywania posiłków.
Układ mebli kuchennych z Rzeszowa, który będzie odpowiednio dobrany do warunków konkretnego pomieszczenia wpłynie nie tylko na dobrą ergonomię wnętrza, ale także na komfort użytkowania i poruszania się po kuchni. Układ mebli kuchennych jest to forma zabudowy, którą dopasowujemy do warunków, wielkości, kształtu charakteryzujących dane pomieszczenie. Najbardziej uniwersalną formą zabudowy mebli kuchennych jest układ mebli w kształcie litery L, w którym meble znajdują się na dwóch prostopadłych ścianach pomieszczenia. Taki układ zabudowy ułatwia wprowadzenie także innych reguł ergonomii kuchennej. Niemniej jednak, w niektórych pomieszczeniach może się on nie sprawdzić np. w bardzo wąskich i długich kuchniach.
Rodzaje układów mebli kuchennych:
- jednorzędowy,
- dwurzędowy,
- w kształcie litery L, U, G,
- z wyspą kuchenną,
- aneks kuchenny.
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies