Dobrze dopracowana kuchnia to podstawa sukcesu. Tylko w funkcjonalnie
urządzonej i praktycznie wyposażonej kuchni wykonywanie codziennych obowiązków
będzie przebiegać w sposób sprawny, wygodny i na dodatek szybki. Aby to
osiągnąć warto pamiętać, że liczy się przede wszystkim ergonomia kuchenna. Jaki
jest przepis na funkcjonalną kuchnię? Zastosuj w niej podział na strefy
kuchenne, dzięki którym wnętrze stanie się wprost perfekcyjne w zakresie
funkcjonalności.
Na czym polega podział na strefy kuchenne?
Osobom decydującym się na
kuchnie na
zamówienie w Rzeszowie wskazujemy zawsze, że już na etapie planowania
układu zabudowy meblowej, warto zwrócić uwagę na zastosowanie reguły podziału
na strefy robocze. Kuchnia jest wnętrzem, w którym każdego dnia spędzamy dużo
czasu wykonując dane prace kuchenne. Każdy użytkownik tego wnętrza oczekuje, że
wykonywanie tych obowiązków związanych z przygotowywaniem posiłków i sprzątaniem będzie przebiegać możliwie jak najsprawniej i wygodnie. Czym jest
ergonomia w odniesieniu do wnętrza kuchennego? Osobom zamawiającym
kuchnie na wymiar w Rzeszowie wskazujemy, że ergonomia w kuchni to wszystko to co sprawia, że wnętrze jest w maksymalnym stopniu dostosowane do potrzeb oraz oczekiwań użytkowników i usprawnia im wykonywanie wszelkich prac kuchennych. Jedną z reguł mających
wpływ na to, by kuchnia była funkcjonalna i ergonomiczna jest podział na
strefy. Reguła ta polega na takim rozplanowaniu układu wyposażenia ciągu
roboczego w kuchni, by dane strefy i sprzęty gospodarstwa domowego odpowiadały
kolejności wykonywanych w kuchni czynności. Takie rozplanowanie ciągu roboczego
sprawi, że prace w niej wykonywane będą przebiegać szybciej, a przy tym bez
konieczności poświęcania na nie zbyt wiele energii.
Podział na strefy kuchenne obejmuje:
- strefa zapasów,
- strefa zmywania,
- strefa przygotowywania posiłków,
- strefa gotowania,
- strefa przechowywania.
Strefa zapasów
Jest to pierwsza strefa, która rozpoczyna ciąg roboczy w kuchni. Ciąg roboczy
to nic innego jak droga, którą pokonujemy od momentu przygotowywania składników
po zakończenie przyrządzania posiłków i sprzątania po nich. Strefa zapasów
obejmuje więc lodówkę, szafki, w których przechowywane są zapasy spożywcze, a także spiżarnię lub szafkę cargo z przetworami. Czynności związane z przygotowywaniem posiłków rozpoczynamy zwykle od wyjęcia artykułów spożywczych
z lodówki i spiżarni, więc strefa zapasów powinna znajdować się na początku
ciągu roboczego
mebli kuchennych z Rzeszowa.
Strefa zmywania
Strefę zmywania tworzą zlewozmywak oraz zmywarka, a także szafka, w której przechowujemy
środki czystości. Jest to druga w kolejności strefa kuchenna, gdyż po wyjęciu potrzebnych
produktów z lodówki i szafki, myjemy je w zlewie. Strefa zmywania znajduje się
też blisko strefy gotowania, dzięki czemu mamy do niej bliski dostęp, gdy
chcemy umieścić brudne naczynia w zmywarce i zlewie po zakończeniu gotowania.
Strefa przygotowywania
Strefa robocza to obszar, w którym przygotowujemy posiłki zanim zaczniemy je
przyrządzać na kuchence lub w piekarniku. Obejmuje więc przede wszystkim blat
kuchenny.
Strefa gotowania
Strefa gotowania i pieczenia to kuchenka grzewcza oraz piekarnik. Warto do
swoich
mebli kuchennych z Rzeszowa dobrać nowoczesne sprzęty AGD, które zapewnią nam bezpieczeństwo podczas
użytkowania, a także będą wyposażone w innowacyjne technologicznie funkcje.
Strefa przechowywania
Jest to strefa, na którą składają się wszystkie szafki i szuflady kuchenne, w których przechowujemy naczynia, akcesoria, sztućce, małe sprzęty AGD. Warto ten
obszar wyposażyć w specjalne systemy, dzięki którym zwiększymy pojemność
przechowywania poszczególnych szafek, a także ułatwimy sobie do nich dostęp.