Funkcjonalność i estetyka to dwa aspekty, na które w pierwszej kolejności zwracamy uwagę planując aranżację swojej wymarzonej kuchni. O ile wygląd i styl wizualny kuchni to kwestia indywidualnego podejścia i gustów domowników lub panującej w danym momencie mody, to funkcjonalność stanowi wartość uniwersalną. Każdy z nas oczekuje, że kuchnia będzie tak dopracowana, by zapewniać komfort i sprawność podczas wykonywania w niej codziennych obowiązków. Jakie są trzy najważniejsze filary funkcjonalnej kuchni?
Projektując kuchnie na zamówienie w Rzeszowie bierzemy pod uwagę wszelkie udoskonalenia, które mogą realnie przyczynić się do uczynienia każdej zabudowy jak najbardziej funkcjonalną i wygodną w codziennym użytkowaniu. Co to znaczy, że kuchnia jest funkcjonalna lub ergonomiczna? Funkcjonalna kuchnia to taka, w której wszystko znajduje się pod ręką podczas wykonywania określonych czynności kuchennych. Meble kuchenne powinny także być dopasowane do indywidualnych potrzeb danej rodziny, by domownicy mogli z nich korzystać czując się komfortowo. Ponadto funkcjonalna kuchnia jest dobrze zorganizowana. Dotyczy to zarówno sposobu rozmieszczenia poszczególnych szafek i szuflad, sprzętów AGD, jak i produktów i przedmiotów przechowywanych we wnętrzu mebli.
Pierwszym krokiem w uzyskaniu funkcjonalnej kuchni jest wybór formy jej umeblowania. Pomocni w tym są przede wszystkim profesjonaliści, gdyż liczy się tu umiejętność doboru układu mebli do warunków konkretnego pomieszczenia, w którym mają one zostać zamontowane. Projektując kuchnie na wymiar w Rzeszowie zawsze podkreślamy istotną wagę wyboru konkretnego układu mebli kuchennych, by cieszyć się komfortem pracy w niej, swobodnego przemieszczania, a także estetycznej spójności.
Wyróżniamy kilka podstawowych układów mebli kuchennych:
kuchnia jednorzędowa,
kuchnia dwurzędowa,
kuchnia w kształcie liter L, G, U,
kuchnia z wyspą,
aneks kuchenny.
To kolejny aspekt, na który warto zwrócić uwagę już na etapie projektowania przyszłej kuchni i omówić go z profesjonalistą tworzącym projekt mebli kuchennych w Rzeszowie. Podział na strefy polega na wyodrębnieniu szafek i szuflad w zabudowie meblowej, które będą w jednym obszarze zawierały wszystkie przedmioty i sprzęty związane z wykonywaniem określonych czynności w kuchni. Dzięki temu unikniemy zbędnej krzątaniny po wnętrzu tracąc czas i energię.
Wyróżniamy przede wszystkim:
strefę zapasów,
strefę przechowywania,
strefę zmywania,
strefę gotowania,
strefę przygotowywania.
Trójkąt roboczy to zasada aranżowania zabudowy kuchennej, która zapewnia funkcjonalność i wygodę w kuchni bez względu na rozmiar, czy kształt pomieszczenia. Trójkąt roboczy określa rozmieszczenie trzech głównych sprzętów kuchennych, czyli lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika, na wierzchołkach symbolicznego kształtu trójkąta. Dzięki temu wszystkie najważniejsze sprzęty i przedmioty z nimi związane będą usytuowane blisko siebie i będzie można łatwo między nimi manewrować podczas pracy.
Copyright © 2025 Bogart Kuchnie. Wszystkie prawa zastrzeżone. Polityka cookies